J P Pavas Oy

Me teemme

Ota yhteyttä

Alkuun

Raaka-aineiden pilaantuminen mikrobitoiminnan seurauksena

Mikrobit voivat kasvaa missä tahansa materiaalissa missä on riittävästi vettä, kunhan se ei ole aseptinen tai käsitelty mikrobisideillä. Niinpä vaikka kuiva aines säilyy varsin hyvin ilman haitallista mikrobikasvua niin tilanne muuttuu nopeasti kun materiaali kostuu.
Veden ei tarvitse olla näkyvää, jotta siitä olisi haittaa. Esimerkiksi katon alla ulkoilmassa oleva sellu, kierrätyskuitu yms. voi olla riittäävän kosteaa homehtuakseen. Kaikki vettä sisältävät nesteet ovat alttiita pilaantumiselle, ellei niitä käsitellä säilöntäaineilla mikrobitoiminnan estämiseksi.
Kaikkein herkin raaka-aine pilaantumaan on tärkkelys erilaisissa nestemäisissä muodoissaan. Keittämätönliete pilaantuu nopeasti ellei sitä säilötä. Myös keitetty tärkki, jota säilytetään 60 - 70 C lämpötilassa voi pilaantua. On mikobeja jotka sopeutuvat korkeisiin lämpötiloihin ja tällaisiin olosuhteisiin. Mikäli keittämätön tärkki on voimakkaasti kontaminoitunut tärkkelystä hajottavista mikrobeista ei keitto välttämättä estä tärkkelystä hajoamasta. Lietteeseen muodostuneet, tärkkelystä hajoittavat entsyymit saattavat selvitä keitosta ja jatkaa tärkkelyksen pilkkomista keitetyn tärkin säiliössä.